02 juni 2014 / Clara Alvén

Uppsatsen är klar!

Har haft avtackning idag för Frida och Johan som precis har blivit klara med sin uppsats. Det är verkligen ett gediget arbete och det har varit fantastiskt roligt och intressant att få följa dom den här våren. Uppsatsen huvudsakliga syfte är att göra en jämförelse mellan träpallar och plastpallar, baserat på intervjuer med olika personer som jobbar med lastpallar på ett eller annat sätt.

Uppsatsen bygger på två delar, där den inledande delen jämför pallar efter parametrar som densitet, kapitalbildning, hanteringsvänlighet, hållbarhet m.m och den andra delen studerar vilket system som är bäst för ett företag inom livsmedelsbranschen angående hur respektive pallsystems användningscykel ser ut med avseende på koldioxidutsläpp, fordonskilometer m.m.

Slutsatsen för uppsatsens första del visar tydligt att plastpallen passar för industrier som värdesätter renlighet. Dessutom har plastpallen ett starkt värde i ur ett ergonomiskt syfte. Det är även tydligt att en plastpall eliminerar många utav dom problemen som kommer i samband med klassificering av lastpallar. Den andra delen av slutsatsen visar att det är fördelaktigt ur en både ekonomisk och ekologisk synvinkel att använda sig av plastpall. Tur var väl det!

Återigen TACK Johan & Frida!

/Clara


29 april 2014 / Clara Alvén

Talade på iMorgon Grön

För några veckor sedan talade jag på iMorgon Grön, en konferens som anordnas av tidningen Miljö & Utveckling varje vår och höst. Vårens tema var ”Hållbara affärsmodeller” och innefattade bland annat framtidsspaning, presentationer av företag som jobbar aktivt för hållbarhet och workshops där deltagarna själva fick vara med och tycka och tänka kring hållbarhet.

Min roll på konferens var att jag höll en kortare presentation inom ämnet cirkulärekonomi där jag berättade om hur vi jobbar på DACA och hur det kommer sig att det är just lastpallar vi sysslar med. Därefter deltog jag i en paneldebatt med Michael Aastrup som är Nordenchef Desso och Johan Sidenmark som är ansvarig för hållbar affärsutveckling på COWI, där vi diskuterade cirkulärekonomi och vilka trender vi ser i vår vardag.

En intressant dag med flera trevliga bekantskaper, gick bland annat gick jag på Ellinor Eke som idag jobbar som miljökonsult på U&We men som tidigare har varit på ASG (idag DHL) och hon berättade att hon på 90-talet gjorde en studie om träpallar och PÖS. Börjar allt mer inse vad lite som har hänt på marknaden kring lastpallar, både tekniskt och ekonomiskt.

/Clara


19 mars 2014 / Clara Alvén

Ett hållbart samarbete

Att jobba med leverantörer som primerar hållbarhet och miljö är viktigt för oss. När vi skulle skaffa oss en ny grafisk profil och hemsida valde vi att samarbeta med byrån ”Where is my pony”, som har fokus just på dessa ämnen.

Tillsammans med dom bollade jag kring vilka fördelar som vi kunde lyfta fram för att våra kunder ska förstå vilka värden vår produkt har och vad det är vi står för. Vi valde tillsammans att fokusera på miljö, effektivitet och ekonomi.

Titta gärna in på deras hemsida – där kan du även läsa om oss och vårt hållbara samarbete.

//Clara


27 februari 2014 / Clara Alvén

Frida & Johan skriver kandidatuppsats

Under våren kommer studenterna Frida Nilsson och Johan Olsson, skriva sin kandidatuppsats om våra plastpallar och jämföra dem med vanliga EUR-pallar i trä. Frida och Johan läser idag sista året på Logistikprogrammet, Handelshögskolan i Göteborg.

Vi ser med spänning framemot vad dom kommer att komma fram till och önskar dem lycka till!

/Clara


11 februari 2014 / Clara Alvén

Intervju om vår hållbara lastpall i Miljö&Utveckling

I det senaste numret av Miljö & Utveckling blir jag intervjuad om vår hållbara lastpall och vår affärsidé kring ett mer hållbart tänk kring lastpallar.

Artikeln fokuserar på miljön och ger en beskrivning av vår produkt. Den beskriver bland annat att vår lastpall är tillverkad av återvinningsbar plast och går att stapla 32 pallar per pallstuv. Dessutom berättar även artikeln att vår pall är hållbar i det avseendet att den håller länge dvs många resor vilket i sin tur sparar på miljön.

Kul när någon vill uppmärksamma en anonym men viktig produkt- och att det går att tänka hållbart även kring lastpallar.

/Clara

 


20 januari 2014 / Clara Alvén

iMorgonGrön – Talare

Jag har fått äran att vara med och tala på iMorgonGrön som är en konferens med fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor i näringsliv, organisation och offentlig sektor. iMorgonGrön riktar sig till folk i ledande positioner och äger rum 9:e april i Stockholm på Metropol Palais. Anordnas gör den av tidningen Miljö & Utveckling. Ska bli både kul att få dela med sig, men även höra hur företag med liknande affärstänk, tänker.

/Clara


10 januari 2014 / Clara Alvén

Våra plastpallar får en ny hemsida

Nytt år betyder nya möjligheter.  Vi startar året med en ny hemsida, modern & fräsch. precis som vår affärsidé och våra plastpallar. Här kan ni läsa om vår affärsidé som innebär att vi hyr ut och tillverkar lastpallar i form av plastpallar i återvinningsbar plast. Välkomna!

/Clara